Updates

Aandelen Internationaal

Enel

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Iberdrola

Advies
houden
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Danone

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
houden
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
houden
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

HSBC

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Acomo

Advies
kopen
Advies Stephen Hendriks, 15 okt 14:07

Merck | Tegenslagen stapelen zich op

0 0 Leestijd ongeveer

De recente kooptip van Merck heeft tot nu toe niet erg goed uitgepakt. Zorgen over de vaccinomzet en mogelijke concurrentie voor oncologiemedicijn Keytruda zijn de grote boosdoeners.

Ruim vier maanden geleden was het Amerikaanse Merck een van de vier koopadviezen onder de farma-aandelen die geen blootstelling aan obesitasmedicijnen hadden. Vooralsnog is mijn positieve advies met een verlies van 14,7% bepaald niet goed uitgepakt; dat komt door zorgen over de twee best verkopende medicijnen Keytruda en Gardasil, samen goed voor ruim 56% van de totale omzet.

HPV-vaccin Gardasil

De grootste klap kwam tijdens de presentatie van de tweedekwartaalcijfers eind juli. Volkomen onverwacht daalde de niet-Amerikaanse omzet van HPV-vaccin Gardasil in het tweede kwartaal met bijna 3% door een veel lager dan verwachte uitlevering van vaccins door de Chinese partner Zhifei aan de instellingen die de vaccinaties zetten. Daardoor stijgen de voorraden bij Zhifei dat vervolgens minder nieuwe orders bij Merck plaatst.

Van de $8,9 mrd omzet van het vaccin in 2023 werd $6,8 mrd op de niet-Amerikaanse markt behaald. Van dat deel komt zo’n 60-70% voor rekening voor China. Dat Merck nog in het duister tast over de precieze oorzaak van deze tegenvaller vergroot de onzekerheid onder beleggers. Topman Robert Davis probeerde tevergeefs de schade te beperken door de omzetprognose van $11 mrd voor Gardasil in 2030 te herhalen.

Op 31 oktober publiceert Merck de derdekwartaalcijfers en ongetwijfeld gaat dan de aandacht opnieuw uit naar de Chinese omzetontwikkeling van Gardasil.

Na de Gardasil-onzekerheid kreeg de koers van Merck nog een – wel veel kleinere – tik nadat een Chinees immuno-oncologiemedicijn betere testresultaten had laten zien dan Merck’s best verkopende medicijn Keytruda. Over deze dreiging heb ik vooralsnog minder zorgen. De positieve resultaten van Keytruda’s concurrent komen uit een in China georganiseerde teststudie.

Voor toegang tot de lucratieve Amerikaanse markt is echter een internationale klinische teststudie noodzakelijk. Die wordt komend jaar gestart en zal vermoedelijk twee tot drie jaar in beslag nemen. Aangezien het patent op Keytruda in 2028 afloopt zal de impact van een eventueel goede uitslag van deze studie beperkt zijn. Bovendien werkt Merck aan een versie van Keytruda die in plaats van intraveneus via een simpeler onderhuidse injectie kan worden toegediend.

Advies aandeel Merck blijft ‘kopen’

Merck verlaagde afgelopen juli de winstprognose voor heel 2024 van $8,53-8,65 naar $7,94-8,04. Deze verlaging komt echter vrijwel volledig voor rekening van een eenmalige last op de onderzoekskosten van $0,51 per aandeel in verband met de overname van EyeBio.

Het midden van de nieuwe bandbreedte is bovendien gebaseerd op minder dan eerder met Zhifei afgesproken Gardasil-leveringen. Op basis van de nieuwe taxatie noteert Merck tegen een koers-winstverhouding van 13,7 voor dit en van 11,5 voor volgend jaar.

Dat is een aantrekkelijke waardering voor een farmaceut met een ijzersterke balans, goede pijplijnontwikkelingen en prima winstvooruitzichten voor de komende drie jaar en mijn koopadvies blijft dan ook ongewijzigd. Wel zal de Gardasil-situatie voorlopig nog voor onrust zorgen en is een positieve testuitslag van de onderhuidse Keytruda-toedoening nu van nog groter belang dan voorheen.

De auteur heeft een positie in Merck

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,75 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!
Meer uitleg over inloggen? Lees de FAQ