Shell | Inkoop eigen aandelen dendert op volle kracht door
Bij een dalende Brent-olieprijs en een stijgende aardgasprijs genereerde Shell in het derde kwartaal een vrije kasstroom van $9,6 mrd. Dit is het bedrag dat overblijft na alle kosten, uitgaven en investeringen voor de toekomst en komt volledig ten goede aan de aandeelhouders. Een deel hiervan wordt besteed aan de inkoop van eigen aandelen. Shell heeft aangekondigd daar in het komende kwartaal $3,5 mrd voor aan te wenden, waarmee het het dertiende kwartaal op rij is waarin meer dan $3 mrd wordt teruggekocht.
Sinds 2022 heeft Shell inmiddels 20% van de aandelen ingekocht. De inkoop van aandelen ondersteunt uiteraard het dividend per aandeel, dat de afgelopen drie jaar met een kwart is gestegen. Ondanks deze forse groei keert Shell nog steeds een dividend van ruim 4% per jaar uit.
In de afgelopen vier jaar leverde Shell een koersrendement van 189% op, wat in de AEX alleen werd overtroffen door ASMI met 318%. Gezien de huidige lage waardering kan het aandeel het tempo er nog lang in houden: de verhouding tussen Shell’s vrije kasstroom en de beurskoers ligt momenteel op 15%. Dit betekent dat bij een stabiele kasstroom een belegger die nu instapt een jaarlijks rendement van 15% kan realiseren.
Advies aandeel Shell op ‘kopen’
Shell’s mooie koersrendementen kunnen aanhouden zolang het bedrijf niet fors gaat investeren ten koste van de aandeelhouder. De huidige investeringen liggen zo’n 50% lager dan tien jaar geleden, en ik acht het zeer onwaarschijnlijk dat Shell dat erg gaat opschroeven.
Dat de energietransitie de vraag naar fossiele brandstoffen sterk zal drukken, zie ik ook niet gebeuren (zie Verhaal van de Week van eind augustus). De toenemende vraag naar olie en gas komt Shell juist ten goede. Het blijft dus onverminderd een koopadvies voor het aandeel Shell.