Genmab | Innovatief en ondergewaardeerd
Het Deense biotechnologiebedrijf Genmab heeft Nederlandse roots. De huidige ceo Jan van de Winkel deed aan de Univerisiteit Utrecht onderzoek naar medicijnen op basis van antilichamen. Biotech-investeerder Florian Schönharting zag een kans in de veelbelovende technologie en verzorgde het startkapitaal om Genmab in 1999 op te richten. Inmiddels is het een snelgroeiend internationaal biotech-concern met een veelbelovende pijplijn van nieuwe medicijnen.
Genmab richt zich op de ontwikkeling van innovatieve medicijnen voor de behandeling van kanker, auto-immuunziekten en oogziekten. De medicijnen van Genmab zijn beter bekend onder de verzamelnaam immunotherapie. De monoklonale antilichamen zijn kunstmatig ontwikkelde eiwitten die zich aan de eiwitten rondom zieke cellen hechten. Het eigen afweersysteem kan vervolgens de ziektecellen vernietigen. Genmab heeft een gevarieerde pijplijn van medicijnen in verschillende stadia van klinische ontwikkeling voor de behandeling van een breed scala aan kankers en andere ziekten.
Om de risico’s van medicijnontwikkeling te beheersen is Genmab samenwerkingsverbanden aangegaan met onder meer Johnson & Johnson, Novartis, BioNTech, Pfizer en AbbVie vooral voor de commercialisering van producten.
Het bedrijf heeft diverse patenten voor veel gebruikte medicijnen en ontvangt royalties. Aangezien een groot deel van de commerciële werkzaamheden door de partners wordt uitgevoerd, heeft het bedrijf weinig kapitaal nodig voor groei. De patenten geven Genmab gedurende de looptijd bescherming tegen concurrerende medicijnen.
Genmab onderscheidt zich verder door de onderzoekplatformen Duobody en HexaBody waarmee nieuwe medicijnen worden ontwikkeld. Tot nu toe zijn de antilichaam-medicijnen gebaseerd op Monoklonale AntiBodies (vandaar de mab in Genmab), maar de nieuwe medicijnen gaan uit van meervoudige antilichamen, waardoor de effectiviteit toeneemt.
Genmab is ook voornemens om een groter deel van de medicijnontwikkeling voor eigen rekening te nemen, waardoor de marge toeneemt. De opgedane ervaring en de opgebouwde financiële reserves geven de onderneming hiervoor de mogelijkheid.
De wetenschappelijke roots van Genmab zorgen nog steeds voor drive naar innovatie om de productpijplijn uit te breiden zodat meer mensen kunnen worden behandeld. Voor beleggers is het bijkomende voordeel dat de concurrentiepositie wordt gehandhaafd en versterkt.
Sterke groei houdt aan
Over de eerste negen maanden van 2024 lag de omzet van Genmab 17% hoger dan in dezelfde periode een jaar eerder. De omzet van cashcow Darzalex groeide in Q3 van 2024 met 19% ten opzichte van Q3 2023. Darzalex blijft voorlopig de belangrijkste activiteit die 65% van de totale omzet uitmaakt. Verder was omzetgroei van Kesimpta groter met 49%, maar de omvang daarvan is nog beperkt.
Met Epkinly/Tepkinly, dat in 2023 is goedgekeurd, werd ook een mooie omzet behaald. De verwachting is dat het medicijn op termijn goed is voor 40% van de omzet. Dit is een voorbeeld van een medicijn waarvan Genmab een groter deel van de productontwikkeling en commercialisering zelf uitvoert en waar het dus een hogere marge op kan behalen.
De consensusverwachting voor de omzet in 2028 is krap DDK36 mrd. In 2023 was de omzet DDK16,5 mrd en in 2024 wordt ruim DDK21 mrd verwacht. De verwachte omzetgroei komt daarmee op 17% per jaar. Door het winstgevende en schaalbare businessmodel ligt de verwachte groei van de winst per aandeel met 23% nog een trapje hoger.
Om die groei te behalen heeft het bedrijf fors geïnvesteerd, onder andere in mensen om de pijplijn met medicijnen naar de markt te brengen. Bij de presentatie van de cijfers werd uitgebreid aangegeven welke stappen per medicijn behaald zijn. Het is lastig om exact het succes van de ontwikkelingen te beoordelen, maar ik vertrouw daarbij op het management.
Tot nu toe hebben de Denen een goed trackrecord opgebouwd en ik ga ervan uit dat ze gegronde redenen hebben gehad om het investeringsniveau fors op te voeren. Het rendement op investeringen van Genmab lag in het verleden boven de 19%.
Bekijk ook Tip van de week | Biotechbedrijf met sterke portfolio
Biotechnologie blijft risicovol
Een van de risico’s van Genmab is dat de patenten minder dichtgetimmerd zijn dan gedacht. Het afgelopen jaar heeft Genmab het aan de stok gehad met Johnson & Johnson over royalties van Darzalex. Tot nu toe heeft Genmab aan het kortste eind getrokken, waardoor de aandelenkoers onder druk kwam te staan. Een andere vraag is of Genmab op tijd vervangers voor Darzalex vindt. De patenten van Darzalex gelden nog tot minimaal 2031.
Genmab investeert dus volop in potentiële vervangers, maar het hoge investeringsniveau leidt ook tot onzekerheid bij beleggers. Hoewel het bedrijf een veelbelovende pijplijn bezit en aangetoond heeft succesvolle medicijnen te ontwikkelen op basis van antilichamen, blijft het succes van nieuwe medicijnen onzeker. Beleggers willen op korte termijn resultaat zien van de investeringen van Genmab. Dat is door de lange doorlooptijden en de afhankelijkheid van toezichthouders voor de benodigde goedkeuringen lang niet altijd het geval.
Waardering wordt aantrekkelijker
Na een sterke stijging in de periode tot 2022 is de koers vanaf de top op DKK3200 ongeveer gehalveerd. Op een koers rond DKK1500 is de huidige k/w minder dan 20. Gegeven de sterke groeiverwachtingen vind ik die waardering aantrekkelijk. Wanneer Genmab de verwachtingen inlost, kunnen beleggers het vertrouwen weer terugkrijgen en zijn ze normaal gesproken bereid een hogere waardering te betalen. In dat geval is de rendementspotentie de verwachte groei van 23% en een extra premie vanuit een verhoging van de k/w.
Bij de cijferpresentatie stelde het management de onderkant van de range voor de omzetverwachting opwaarts bij. Tegelijkertijd werd de bovenkant van de range voor de verwachte kosten neerwaarts bijgesteld. Een smallere range voor de verwachtingen geeft minder onzekerheid en de verhoging van het midden van de range voor de omzet en de verlaging voor de kosten waren ook positief. De koers herstelde enigszins van de eerdere dalende trend.
Advies aandeel Genmab op ‘kopen’
De ontwikkelingen bij Genmab zijn positief, maar beleggers hebben meer bewijs nodig dat de investeringen in de toekomst meer vruchten gaan afwerpen. Gedurende die tijd kunnen langetermijnbeleggers instappen tegen een aantrekkelijke waardering voor het aandeel Genmab.